Uresniči svoje sanje

Igrivo. Lahkotno. Zavestno.

Kako naj čutim svoja čustva?

18 Nov 2012

Pri svojem delu se velikokrat srečujem z vprašanjem "Kako naj čutim svoja čustva?"

  Velik napredek je, da smo se povezali s svojimi čustvi in da dejansko opazimo, da se z nami nekaj dogaja. Čustva nam povedo, kje se miselno nahajamo.   Izziv ni pri čutenju čustev ob katerih se počutimo lepo.Vsi želimo čim več časa biti srečni, veseli, radostni, mirni, hvaležni, entuziastični. Izziv nastopi, ko se počutimo slabo. Ko zaradi prevzetosti zaradi vseh možnosti ne vemo, kaj narediti, ko nas je strah, ko smo jezni, žalostni, obupani, ko se smilimo samim sebi...   Kaj narediti v teh trenutkih?   
Najboljša pot k boljšemu počutju je skozi to, kar čutimo v tem trenutku. Ne izogibanje, tlačenje pod masko pozitivnosti in zanikanje tega, kar resnično čutimo. 
  Ko opazimo, da nas je strah, da smo žalostni, jezni ali pa smo se celo znašli v vrtincu mešanice vseh teh čustev, se ustavimo. Vzemimo si trenutek. Najbolje trenutek v tišini in samoti, ko se lahko najbolje povežemo sami s sabo. Postanimo opazovalec. Opazujmo, kaj čutimo. Vprašajmo se, zakaj to čutimo.   Odgovori bodo prišli skoraj takoj. Vaša notranja modrost ve, kaj se dogaja z vami. Morda se bojite prihodnosti, morda pričakujete preveč od sebe. Morda sploh niste prisotni v tem trenutku, ampak ste z mislimi pri nekem preteklem dogodku od katerega se ne morete odtrgati. Prav lahko preigravate vse možne scenarije v prihodnosti in prav tako niste tukaj in zdaj.   Ko začnemo opazovati, kaj čutimo, se prestavimo v sedanji trenutek. Če čutimo, da moramo zajokati, zajokajmo. Če moramo zakričati, najdimo mesto, kjer lahko to storimo. Preprosto občutimo to, kar se z nami dogaja v tem trenutku. Predstavljajte si, da so vaša čustva kot tornado. Ko v polnosti občutite čustva, ki vas v tem trenutku prevzemajo, je tako, kot da bi se z obrobja tornada premikali proti njegovemu centru, kjer vlada - MIR. Bodite v teh občutkih tako dolgo, kakor vam odgovarja.  
Vendar se zavedajte, da ste vi gospodar svojih čustev. Vi izbirate, kako se boste počutili. Vi izbirate ali bodo zunanje okoliščine vplivale na to, kako se boste počutili. Vi odločate o tem ali boste  namesto odzivanja na zunanje okoliščine raje ustvarjali svoje življenje od znotraj navzven. Vi odločate o tem, kakšno vibracijo boste ponujali življenju in kakšne stvari bodo prihajale v vaše življenje.
  Zato tudi odločate o tem, kako dolgo boste določena čustva čutili in kako hitro se boste pomaknili navzgor po čustveni lestvici.    Ker na to, kar vibracijsko ponujamo življenju, vplivamo s svojimi mislimi in čustvi, predlagam, da takoj, ko v polnosti občutite svoje občutke, najdete misel, ob kateri se počutite bolje.Ta misel bo pritegnila še več podobnih misli. Moje izkušnje kažejo, da se lahko skozi pravi vrtinec čustev premaknemo hitro, tudi v nekaj minutah, če to seveda želimo.   Obdajmo se z ljudmi, ki nas podpirajo, tolažijo, inspirirajo. Na situacijo vam z drugačne perspektive pomaga pogledati tudi coach/trener.Velikokrat je prav to, da si dovolimo in upamo biti ranljivi in zaupamo svojo stisko sočloveku, to, kar vodi iz situacije, v kateri smo, do boljšega počutja.  

************

Barbara Mali je trenerka zavestnega ustvarjanja in avtorica e-knjige Zakon privlačnosti za vsak dan: Koraki do uspešnega zavestnega ustvarjanja (naložite jo brezplačno, s klikom na link)

 

Objavi nov komentar

eNovice & članki

Knjiga

S prijavo na e-novice/članke prejmete vaš izvod e-knjige

"Zakon privlačnosti za
vsak dan:
Koraki do uspešnega zavestnega ustvarjanja"

Koledar dogodkov

P T S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31