Uresniči svoje sanje

Igrivo. Lahkotno. Zavestno.

Ste pripravljeni biti slab starš?

19 Nov 2018
Že slišim, kako v vaši glavi kriči: "Neeeeeeeeeeeeeeee ....", tako kot kričijo glave staršev, ki prihajajo na Access bars delavnice, kjer se največkrat odpre ta debata oziroma kjer največkrat zastavim to vprašanje. No, seveda, nekateri tudi glasno povedo, "da niso pripravljeni biti slabi starši".
 
In ko povem, kaj pravzaprav s tem mislim, vidim, koliko "žarnic" posveti in kako se tisti prvotni "neeee", nekoliko omehča in voljnost biti "slab" starš nekoliko poveča. Jupi!
 
Dobila sem celo prošnjo, naj o tem napišem kaj več, da bi to moral biti članek ... in sem to idejo premetavala po glavi kot po rokah premetavaš vroč kuhan krompir in jo skoraj zavrgla.
 
"Češ, saj nisem starš, kaj bom pametovala in metala bombe", ampak po ogledu filma Bohemian Rapshody se je v meni nekaj premaknilo (več o tem še pride :)), v smislu, kako se "šparam", kako ne grem na polno, kako ne dam celotne sebe v vse, kar delam ... kako se še vedno oziram na to, kaj bodo rekli drugi ...
 
In čas je spet za nov premik, nov korak, novo stopničko, novo zavest, tudi s tem člankom.
 
Torej, kaj pravzaprav pomeni biti slab starš?
 
Nekje globoko v sebi verjamem, da si večina ljudi želi biti dober starš. In glede na to, da pravila za to ne obstajajo, ne obstaja šola za dobre starše ali kaj podobnega, sledijo nekim nenapisanim pravilom, predlogom in družbenim pogledom, kaj naj bi bil to dober starš.
 
Medtem pa jih njihov otrok na vse možne načine preobrača, manipulira, izkorišča, trpinči. O, ja, tudi to, zadnje, se dogaja.
 
In ker so "dobri" starši, to prenašajo, se trudijo, da bi naredili vse, da bi njihov otrok uspel v življenju (spet, po čigavih standardih?), zanikajo sebe in svoje potrebe, si trgajo od ust, tiho trpijo in se ... ker ni z otrokom nič drugače, nobenih takšnih rezultatov, kot so si zamislili, da bi morali z njim biti ... ponovno obsojajo, češ, da so slabi starši.
 
Začaran krog. Brez spremembe.
 
Biti slab starš v tem kontekstu pomeni, da ste pripravljeni pogledati, iz trenutka v trenutek, kaj bo ustvarilo več?
 
Ali bo ustvarilo več, če mu še enkrat napišete opravičilo? Ali bo ustvarilo več, če ga naženete v šolo, pa čeprav veste, da bo dobil cvek?
 
Ali bo ustvarilo več, da odraščajočega človeka pri dvajsetih, ki se drogira, pije, vam krade, ne dela ali kako drugače prispeva gospodinjstvu, po vseh pogovorih, grožnjah, prošnjah, "brcnete" iz hiše? Ali bo ustvarilo več, da ga še vedno gledate pod svojo streho in pustite, da VAM uniči življenje?
 
Ali bo ustvarilo več, da po nekaj neuspelih poskusih, da opravi neko šolo, pustite, da se zaposli in začne živeti po svoje? Ali bo ustvarilo več, če ga vpišete še na eno šolo? (samo zato, da bi imel neko izobrazbo)?
 
Ali bo ustvarilo več, da pustite otroka, da se valja po tleh v trgovini, kriči in vas izsiljuje? Ali bo ustvarilo več, da mu ponovno ugodite, samo zato, da ne bo scene in obsojajočih pogledov mimoidočih? (Sem slišala za nek primer, ko se je mama pridružila kričečemu otroku, ki se je valjal po tleh, in se je še ona vrgla na tla in začela kričati! Mislim, bravo, bravo in čestitke za pogum! Kaj je naredil otrok? Nehal je jokati, vstal in začudeno vprašal mamo, kaj ji je. :))
 
 
Podobnih primerov je veliko. Če ste starš, se boste zagotovo spomnili kakšnega. Saj veste. Biti slab starš v tem kontekstu pomeni, da ste v tem trenutku pripravljeni pogledati, kaj bo ustvarilo več za vas in vašega otroka, in to izbrati. 
 
Ko namreč vprašate: "Kaj bo ustvarilo več?", v svojo izbiro vključite tako sebe, kot svojega otroka.
 
Običajno starši izbirajo le tako in tisto, kar menijo, da je dobro za otroka. Menijo - ni pa nujno res, da je to dobro za otroka. Več bo lahko ustvarila popolnoma drugačna izbira. 
 
In kako boste vedeli, kaj bo ustvarilo več? Tisto vprašanje oz. tista izbira, pri kateri čutite več lahkotnosti, večjo ekspanzijo, bo ustvarila več. To je vaša resnica.
 
Nihče drug ne ve, kaj bo za vas in vašega otroka ustvarilo več. Le vi. Če vprašate. Če si zastavite to vprašanje. Če ste to vprašanje.
 
In začnite prepoznavati, da otroci, kljub temu, da imajo manjša telesa in manj let, niso nebogljeni in nevedni. Prav tako kot vi, so mogočni kreatorji svojih življenj. Prav tako kot vi, z vsako svojo izbiro ustvarjajo svoje življenje.
 
In ne morete jih prisiliti, da bi izbirali drugače. Lahko ste jim le vzgled, da začnete končno gledati tudi nase, na svoje življenje in delati izbire, ki bodo ustvarile več za vse vas.
 
Pa čeprav boste mogoče z vidika te resničnosti videti kot slab starš. Ste voljni prejeti to sodbo? In kaj če bi voljnost prejeti to sodbo, ustvarila v vašem svetu toliko več svobode, toliko več izbire, toliko več možnosti, toliko lahkotnejše življenje ... za vse?
 
V razmislek.
 
Barbara, ki je odraščala s staršema, ki nista bila pripravljeni biti slaba starša, pa čeprav bi jima to prihranilo veliko trpljenja, samoobsojanja, neprespanih noči, pretvarjanja, prepirov, energije ... 
 
P.S. In kot sklep - je že moralo biti tako, saj vam drugače danes v "skledo" ne bi mogla vreči tega "vročega krompirja" ... :)
 
***********************************************
Barbara Mali z uporabo novih pristopov opolnomoča in svetuje ljudem pri zavestnem ustvarjanju življenja na novih, kvalitetnejših nivojih in vstopanju v resnični potencial, ki ga imajo. Je avtorica e-knjig Zakon privlačnosti za vsak dan (naložite brezplačno) in  Kdaj boste začeli ljubiti SEBE? Je zdaj pravi čas?, certificirana facilitatorka Access Consciousness in raziskovalka nevidnega za vsem vidnim. 

**************************************************

 
 
 
 

Objavi nov komentar

eNovice & članki

Knjiga

S prijavo na e-novice/članke prejmete vaš izvod e-knjige

"Zakon privlačnosti za
vsak dan:
Koraki do uspešnega zavestnega ustvarjanja"

Koledar dogodkov

P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
 
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31